När måste vinterdäck användas?

Vid färd på väg under perioden 1 december - 31 mars ska vinterdäck eller likvärdig utrustning användas när det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.


Hur fungerar det med Däckförvaring?

Vi kan stå till tjänst med skiftning, tvätt och förvaring. Däckförvaring kostar från 1000 kr inkl. moms.


När får dubbdäck användas?

Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober - 15 april och under annan tid om det är vinterväglag, som motiverar användning av dubbade däck.


Vilket mönsterdjup ska däcken ha?

Däck ska ha ett kvarvarande profildjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster.Vid färd på väg under perioden 1 december - 31 mars när det är vinterväglag ska däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3 500 kg samt släpvagn som dras av ett sådant fordon, ha ett kvarvarande profildjup av minst 3 mm i däckets huvudmönster.
Kravet på 3 mm mönsterdjup gäller både sommar- och vinterdäck.


Hastighetsbeteckning?

Under "Axlar och hjul" i registreringsbeviset finns uppgifter om fordonets däckdimension, belastningsindex och hastighetsbeteckning. Under "vriga data" finns dessutom uppgifter om ev alternativa däck och fälgar.

Här följer några vanliga hastighetsbeteckningar (symboler) som anger den högsta hastighet som däcket är konstruerat för:
Q: 160 km/h
S: 180 km/h
T: 190 km/h
H: 210 km/h
V: 240 km/h
W: 270 km/h


webbproduktion: Irmr Media AB